Termopan

HomeTermopan

Proizvodnja termopana

TERMOPANI su nezamenjiv deo savremene građevinske stolarije. Omogućavaju velike uštede i stvaraju veoma ugodnu atmosferu u prostorijama. TERMOPAN je specijalna konstrukcija na koja su fiksirana dva ili više stakala, odvojena pregradom od aluminijumskih lajsni. Konstrukcija je hermetički zatvorena a prostor između stakala je ispunjen argonom. Ovo onemogućava pojavu kondenzovane vlage između stakala i dodatno čuva toplotu.

termopan

Najbolja termo i zvučna izolacija!

TERMOPANI sa niskoeminisionim ( LOW-E ) staklima, pružaju najbolju termo i zvučnu izlolaciju. Najbolji rezultati  se postižu troslojnim TERMOPAN konstrukcijama – sa niskoemisionim staklima na dve pozicije i plastičnom lajsnom umesto aluminijumske.

Prostorije sa stolarijom u koju su ugrađeni TERMOPAN paketi, neuporedivo su prijatnije u pogledu i temperature i buke.

Da bismo zadržali najbolje dekorativne osobine staklenih površina a istovremeno popravili njihove termoizolacione karakteristike, primenjujemo niskoemisiona ( LOW-E ) stakla. LOW-E je skračenica nastala od pojma „Low Emissivity“ tj. smanjeno zračenje.

LOW-E stakla odbijaju nevidljivi ultra-ljubičasti (UV) deo svetlosti i tako značajno umanjuju zagrevanje prostorija leti. Takođe, odbijaju i najveći deo toplote prostorije i vraćaju je nazad što zimi štedi energiju za zagrevanje. Poslednjih decenija je povećana količina UV zračenja pa niskoemisiona stakla štite i zdravlje ljudi.

Smanjeno zračenje se postiže izuzetno tankim premazom stakala, najčešće na bazi srebra- koji čuva prozračnost stakla a značajno unapređuje termoizolacina svojstva. Postoje tzv. tvrdi i meki premazi. Tvrdi premaz se nanosi na toplo staklo u procesu proizvodnje i tako postaje deo stakla. Ovakav premaz je otporniji na oštećenja prilikom transporta i obrade. Meki premazi imaju značajno bolje termoizolacione karakteristike i nanose se laminiranjem. Osetljiviji su na oštećenja i na atmosferske uticaje pa je neophodno ugraditi ih u vakumirane termopane ispunjene argonom.

termopan-prikaz

Velike uštede uz LOW-E stakla

Uštede za zagrevanje i hlađenje su naročito važne za velike objekte. Prema zakonu o efikasnom korišćenju energije, svaki objekat mora da ima tzv. „zeleni pasoš“ – dokaz da su prilikom projektovanja i izgradnje poštovane preporuke za uštedu energije. Preporuke zakona se naročito odnose na objekte iz javnog sektora ( institucije na budžetu ), proizvodne kompanije ( radi povećanja konkurentnosti ), trgovačke objekte ( radi kontrole troškova prodaje ), domaćinstva …

Na osnovu ovog zakona su određene i skuplje tarife za veće potrošače kako bi se ubrzao prelaz na energetski efikasne objekte i značajno povećale uštede.