Kapaciteti fakulteta sada su uvećani za čak 5.300 neto kvadrata, a ono što ovaj objekat izdvaja od drugih jesu materijalizacija i najsavremenija oprema.

Posle više od 50 godina od osnivanja, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu dobio je svoje proširenje. Novi objekat renomirane visokoškolske ustanove, čiji projekat potpisuje Krip inženjering, nalazi se odmah pored stare zgrade na Voždovcu.

Staro zdanje fakulteta bila je nekadašnja Osnovna škola „Bora Stanković „(sagrađena 1932. godine), a koja je 80-ih godina dodeljena FON-u na korišćenje. Odmah do njega dograđeno je moderno novo krilo sa neznatno uvećanom visinom krovnog venca u odnosu na staru zgradu. U zoni neposredne blizine postojećeg objekta, nov objekat je rešen kaskadno u dva nivoa kako bi se postigle što je moguće slične visine krovnih venaca.

Investicija vredna oko 6 miliona evra krenula je u realizaciju tokom proleća 2020. godine. Radove na ovom objektu sproveo je konzorcijum koji su činile kompanije M Enterijer GradnjaJugogradnja i ExIng. S druge strane, stručni nadzor vršili su Bureau Cube Partners i AG Institut, dok je projekat izradio Krip Inženjering.

Dok je fasada objekta jednostavna, unutrašnjost objekta nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Novi objekat čine 2 podzemne etaže parkinga i 5 nadzemnih etaža (računajući prizemlje). Posebna atrakcija svakako je zastakljena pasarela koja predstavlja toplu vezu između dve susedne zgrade fakulteta, a koje su međusobno udaljene oko 6 metara. Pasarela je u vidu stepeništa, zastakljena je i obezbeđena je platforma za osobe za invaliditetom.

Sadržaj nove zgrade čine:

  • 2 velika amfiteatra
  • 8 računarskih sala sa 240 računara
  • 3 nove računarske učionice
  • 6 novih učionica
  • 10 kabineta
  • nova biblioteka i čitaonica
  • 4 nove sale za sastanke
  • 2 nivoa podzemnih garaža

Osim same zgrade, u sastav aneksa ulazi i prostrani popločani plato sa amfiteatrom (koji je zamišljen kao mesto okupljanja studenata), kao i prateće parterno uređenje sa zelenilom. U novi objekat se može ući direktno iz dvorišta Fakulteta ili preko zastakljene pasarele, dok je pristup podzemnoj garaži omogućen iz Ulica Jove Ilića.

Forma objekta je svedena na osnovne geometrijske elemente dok različite pozicije i veličine prozorskih otvora u određenoj doprinose razigranosti i dinamičnosti same fasade. U oblikovnom smislu, objekat je svedena geometrijska forma sa naznačenim zalučenim delom koji je saglediv iz pravca ka centru grada iz ulice Bulevar oslobođenja. No, dok je fasada objekta jednostavna, unutrašnjost objekta nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Čitaonice, kabineti i amfiteatri

Novoplanirani objekat je u funkcionalnom smislu koncipiran tako da zadovolji savremene potrebe jedne visokoškolske ustanove.

U prizemlju aneksa se nalazi prostrani hol, koji je neprekinutim volumenom i stepenicima povezan sa prvim i drugim spratom. Tu je i velika čitaonica sa oko 100 sedećih mesta, kao i biblioteka. Poseban blok čine protivpožarno stepenište u čijem središtu se nalaze putnički liftovi koje zajedno koriste nastavnici i studenti.

Prvi i drugi sprat imaju sličnu prostornu organizaciju i raspored sadržaja. Iz prostranog hola ulazi se u veliki amfiteatar sa oko 200 mesta kojeg karakteriše najsavremenija akustika. Na ovim etažama se još nalazi i jedna učionica od oko 60 mesta, pomoćna kancelarija i servisni blok.

Kompanija ”Gremet stolarija”ugradila je profilni sistem Alumil M9400. Više o ovom projektu možete pročitati na sledećem linku.